Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

XM+ nie działa poprawnie po aktualizacji do ACCST 2.1

Cześć,

Mam taki problem:

Mam model z X8R, RB10 i XM+. Do tej port latałem na Taranisie (stare ACCST, firmware ECC) i wszystko działało bez problemu.

Kupiłem Horus X10S Express z LBT, więc zflashowałem odbiorniki do najnowszych firmware.

X8R działa bez problemu, za to XM+ (XM+_ACCST_2.1.0_LBT.frk) szaleje - raz działa, raz nie (czerwona dioda na nim i na RB10), raz serwo chodzą normalnie, za chwilę chodzą skokowo albo wcale.

Wróciłem do starego firmware (ACCST v1, ECC) i Taranisa i wszystko śmiga jak dawniej.

Czy to jakiś znany problem? RSSI mnie nie interesuje, więc chyba właściwy firmware wgrałem?

W Horusie jest D16 i binduję dla kanałów 1-8 w trybie bez telemetrii.

Ktoś? Coś? :)

pozdro,

Piotrek

p.s. Problem mnie mocno trapi, bo mam jeszcze jeden model z XM+ i RB20 na pokładzie...

Odpowiedz

XM+ jest wrażliwy na RX swamping, z firmware 2.1.x nawet bardziej. Czy to się dzieje blisko nadajnika?
Odpowiedz

Dzieje się to, gdy do RB10 podłączony jest tylko jeden odbiornik. XM+

Nadajnik jest blisko modelu - test w mieszkaniu. Zachowania nie dadzą nawet się dokładnie opisać, świruje odbiornik totalnie.
Odpowiedz

Odsuń odbiornik na co najmniej metr - lub nawet więcej - i zobacz, czy objawy się utrzymują.
Odpowiedz

Dzięki! Odsunąłem na ok. dwa metry i działa! To mi przypomina problemy z Taranisem na samym początku...

Wiesz może czy jest szansa, żeby to naprawili? Bo trochę strach modelem z Avatara latać na odbiorniku (choćby i zapasowym), który raz działa a raz nie działa.

Odpowiedz

RX swamping to nie jest wada jako taka. W różnym stopniu występuje we wielu odbiornikach różnych firm. Faktem jest, że w niektórych kombinacjach nadajnik / odbiornik XM+ ma to wyjątkowo widoczne, ale w locie RX swamping nie wystąpi. Trzeba ewentualnie uważać będąc bardzo blisko modelu.

Odpowiedz

O, to się nawet nazywa? :)

Zrobię jeszcze test na zewnątrz, bo coś czuję, że odbijanie fal i interferencje w pomieszczeniu też dodają swoje.

Dzięki, jesteś niezawodny :)

Odpowiedz

Huh... już wcześniej napisałeś "swamping" a ja przeczytałem "swapping". Sorry.
Odpowiedz

Tak, chodzi o "RX swamping" – zjawisko występujące ogólnie w transmisji radiowej.
Odpowiedz

Skocz do: