2020-07-03, 12:52
Dzień dobry
Modelarstwem zajmowałem się ostatnio jakieś 15 lat temu, teraz wracam, ale sprzęt którym dysponuje nie do końca przystaje obecnym realiom.
Koledzy z lotniska skierowali mnie w kierunku rozwiązań oferowanych przez FrSky, ale tu też jest dużo opcji.
Nadajnik
Ustaliłem już, że nadajnik FrSky Taranis Q X7 Access wystarczy do moich potrzeb. Przy tym nadajniku są dwie opcje związane z bateriami:
Czy do aktualizacji oprogramowania nadajnika potrzebuję jakiegoś dodatkowego, dedykowanego kabla/urządzenia?
Odbiornik
Do modelu elektrycznego wybrałem FrSky RX6R odbiornik 6/16ch z telemetrią.
Dziękuję
Tomek
Modelarstwem zajmowałem się ostatnio jakieś 15 lat temu, teraz wracam, ale sprzęt którym dysponuje nie do końca przystaje obecnym realiom.
Koledzy z lotniska skierowali mnie w kierunku rozwiązań oferowanych przez FrSky, ale tu też jest dużo opcji.
Nadajnik
Ustaliłem już, że nadajnik FrSky Taranis Q X7 Access wystarczy do moich potrzeb. Przy tym nadajniku są dwie opcje związane z bateriami:
- Pakiet akumulatorów FrSky do aparatury Taranis Q X7 oraz Q X7S
- Zestaw 2 akumulatorów 18500 Panasonic 2040mAh Li-Ion 3.7V
Czy do aktualizacji oprogramowania nadajnika potrzebuję jakiegoś dodatkowego, dedykowanego kabla/urządzenia?
Odbiornik
Do modelu elektrycznego wybrałem FrSky RX6R odbiornik 6/16ch z telemetrią.
- Czy ten odbiornik będzie współpracował ze starymi serwomechanizmami Hitec HS81 lub HS55?
- Czego potrzebuję dodatkowo, żeby monitorować napięcie akumulatora silnika (mam regulator Jeti JES 30-3p)
- Czy odbiornik będzie zasilany z portu do którego podłącze regulator (tam mam w starym odbiorniku Hitec)
- Czy ten odbiornik będzie współpracował ze starymi serwomechanizmami Hitec HS81 lub HS55?
- W starym odbiorniku miałem dodatkowy port, do którego mogłem podłączyć zasilanie, czy jest jakiś dedykowany port do zasilania?
- Jeżeli odbiornik da się zasilać tym samym portem co AIN2, SBUS_IN, SBUS_OUT to gdzie mogę znaleźć pasującą wtyczkę do gniazda w odbiorniku? Czy jest w zestawie?
Dziękuję
Tomek