Liczba postów: 20
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Niestety nie działa
Opisuje co zrobiłem:
Pierwsze co sprawdziłem to multimetrem zmierzyłem jakie są napięcia na stykach i wyszło mi że w 3 pinowym porcie s.port patrząc od lewej mam ground/5v/signal połączyłem przewodem styki odpowiadające powyżej do odbiornika. W nadajniku uruchamiam skrypt jako "Flash S.Port" i dostaje powiadomienie "Update failed !"
po kliknięciu flash s.port czerwona dioda na odbiorniku zaczyna mrugać, czyli dostaje zasilanie, ale nie czyta sygnału
dla testu zrobiłem to samo bez odbiornika i efekty są takie same, czyli wychodziło by że nadajnik nie widzi odbiornika
Reputacja:
0
punkt pierwszy zrobiony, problem mam z tym drugim ponieważ dzieje się to co opisałem wyżej, odbiornik podpinam pod 3 pinowy wtyk s.port i skrypt uruchamiam go za pomocą flask s.port dostaję odpowiedź "Update failed!"
Reputacja:
0
Przewodem w którym zestawie? Z aparaturą? nic takiego nie było, sam polutowałem, wcześniej sprawdzając napięcia.
Swoją drogą ja nie podpinałem się do dużego modułu tylko do portu s.port taki mały jak od serwomechanizmu ale z wyciętym bokiem
Muszę w takim razie przerobić przewód bo usmażę elektronikę, w porcie s.port plus z minusem są na odwrót
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-01-09, 14:44 przez
Tomek1267.)
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Widocznie nie do wszystkich odbiorników ten kabelik jest dostarczany ale mniejsza o to.
jak podłączysz jak na fotce i nadal nie będzie działać to nie mam pojęcia co może być nie tak.
czasami przewijały się podobne tematy że ktoś nie mógł sflashować odbiornika a przyczyna był sam odbiornik, jedynym wyjściem był programator
jakie firmware ma odbiornik najnowsze ? jesli tak a nadal nie będzie chciał sie zflashować to olej ten Fros i zainstaluj nowy OTX tylko wcześniej zaktualizuj spowrotem ISRM do najnowszej wersji, na dobra sprawę już dawno powinieneś to mieć i wszystko by działało ale wolisz robić po swojemu
Reputacja:
0
sprawdzam jeszcze z tym modułem z tyłu, znalazłem w jakimś artykule że przy starszych wersjach aktualizacje przez s.port są odrzucane
Reputacja:
0
Podłączyłem na razie same przewody do apki i wychodzi mi że w module jest napięcie 18V tak powinno być? W dokumentacji odbiornika jest dopuszczalne maksymalnie napięcie do 10V
Reputacja:
0
Wynik w komentarzu wyżej wyszedł z powodu złego nastawu miernika, przepraszam. Zaraz sprawdzę czy po podłączeniu odbiornika bezpośrednio do modułu pozwoli siebie aktualizować
Reputacja:
0
Wszystko działa. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam ?
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
No to najważniejsze że działa jak nie chcesz OTXa to nie kombinuj z aktualizacjami bo nic nie wniosą nowego. Pozdrawiam rowniez
Reputacja:
0
Faktycznie, nie będę bawił się w aktualizacje, co najwyżej w downgrade'y bo to był chyba najlepszy sposób żeby dostosować odbiornik do aparatury, a nie aparaturę do odbiornika jak to chciałem zrobić na początku. Jeszcze raz wielkie dzięki!