Zatem dla żądanych funkcji na trójpozycyjnym przełączniku SA musimy mieć na kanałach CH10 / CH11 następujące pary wartości:
- SA↑ Hover ( +100% / -100% )
- SA– Stabilizacja ( +100% / 0% )
- SA↓ Knife Edge ( -100% / 0% )
Do tego w każdej sytuacji nadpisujemy kanały CH10 / CH11 dla funkcji auto-poziomowanie (przełącznik chwilowy SH aktywny):
- SH↓ Auto-poziomowanie ( +100% / +100% )
(kombinacje wartości +100% / 0% / -100% dla każdej funkcji odbiornika wynikają z instrukcji obsługi)
Podane wyżej nastawy kanałów CH10 / CH11 realizują to następujące reguły miksera:
Dla łatwego czytania ustawiań jako wejście kanałów ustawiłem wejście specjalne MAX (czyli logiczne 1 lub 100%), które następnie mnożę przez wagę +100%, 0% lub -100%. W efekcie wartość wagi przypisanej do kanału definiuje wprost wartość wyjściową danego kanału (w momencie, gdy dana linia jest aktywna, co jest uzależnione od pozycji przypisanego do danej linii przełącznika).
Jak widać powyżej reguły działają w parach, dla kanałów CH10 i CH11, aktywowane dla każdego z kanałów pozycją tych samych przełączników (SA i SH). Oczywiście można sobie wybrać dowolne inne przełączniki.
Pierwsze trzy reguły realizują funkcje Hover, Stab i Knife Edge – w zależności od położenia przełącznika SA. Ponieważ w danej chwili może być aktywna tylko jedna para (przełącznik SA nie może być naraz w dwóch pozycjach), to tryb miksowania dla pierwszych trzech reguł nie ma znaczenia (zostawiłem domyślne ADD, oznaczone jako "+=" ).
Ostatnie reguły dla każdego z kanałów aktywują się w momencie gdy przełącznik chwilowy SH jest aktywny. Ponieważ jest to ostatnia linia i tryb miksowania ustawiony jest na REPLACE (ang. zastąp, oznaczone jako ":=" na liście zakładki miksera), to gdy ta linia staje się aktywna nadpisuje wartości ustalane przez poprzednie linie. Zatem niezależnie od pozycji przełącznika SA, w momencie aktywowania przełącznika SH oba kanały zostaną nadpisane wartościami +100% / +100% (czyli kombinacją wartości wyzwalającą funkcję Auto-Level).
Się napisałem, bo chciałem dosyć dobrze wytłumaczyć, ale wszystko powyższe można podsumować tak:
W zależności od położenia przełącznika SA ustalamy pary wartości kanałów CH10 / CH11 odpowiednio dla funkcji Hover, Stab i Knife Edge. Przełącznikiem SH nadpisujemy wartości tych samych kanałów tak, by w każdej chwili aktywować funkcję Auto-Level.
Proste? Proste! :)
Oczywiście w przykładzie powyżej skupiam się wyłącznie na kanałach CH10 i CH11, pomijając inne kanały konieczne do poprawnego działania odbiorników S, które opisywałem tutaj:
Podstawowa konfiguracja kanałów w OpenTX dla S6R / S8R