Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Taranis X9L ograniczone wychylenie serw

Witam. Właśnie kupiłem nową aparaturę wraz z odbiornikiem X8R wszystko co mnie na dzień dzisiejszy interesuje to prawie opanowałem, niestety nie wiem dla czego serwa hs-322HD  mają znacznie ograniczone maksymalne wychylenia, tak na oko to wychylają się na ok. 70%. W opcjach serw regulacje typu kierunek, max wychylenie czy krzywe, expo to wszystko działa ale tylko do tych 70%.  Jest jeszcze funkcja zwiększenia maksymalnych wychyleń do 150% i to poprawiło sytuację ale nadal nie jest to pełne wychylenie. Na inncj aparaturze , starej sanwie jest max wychylenia.  Co może jeszcze odpowiadać za brak pełnego wychylenia?
Odpowiedz

Czy monitor kanałów pokazuje maksymalne wychylenia na danych kanałach?
Odpowiedz

Jeśli monitorem kanałów jest okno główne na którym widać pozycje przełączników i wychylenie drążków w kwadratowych polach to tu jest ok. Przy wychyleniu drążków na max. to punk w okienku przemieszcza się prawidłowo do krawędzi okienka.
Odpowiedz

Nie, monitor kanałów uruchamia się przytrzymując dłużej przycisk MENU, będąc w konfiguracji modelu. Pokazuje to stan kanałów na wyjściu OpenTX.
Odpowiedz

Mając na ekranie ekran główny pokazujący wybrany model i pozycje drążków, naciskam menu i mam do wyboru 12 stron ustawień i na każdym próbowałem przytrzymywać menu ale nie pokazuje się monitor kanałów. Tak samo próbowałem z ekranu głównego przytrzymuję menu i wchodzę w radio setup tu mam 7 stron ustawień i również próbowałem przytrzymywać menu co nic nie dało. Można prosić o dokładniejszy opis jak ten monitor uruchomić?
Odpowiedz

Nie wiem jak mam to dokładniej opisać. Może krótkie wideo pomoże

Odpowiedz

Niestety tak jak na filmiku nie działa u mnie. Natomiast jak z ekranu głównego nacisnę klawisz page to mam widoczne wskaźniki wychylenia drążków i wskaźniki te wychylają się na całą skalę.

Odpowiedz

Ruch drążków niestety nic nie mówi. Ruch drążków może być 100%, a kanał wyjściowy może być 10%, albo zero.

Postaram się sprawdzić, jak na X9 Lite wejść do monitora kanałów.
Odpowiedz

Dziękuję i czekam.
Odpowiedz

Udało się coś ustalić?
Odpowiedz

Tak. Monitor kanałów w konfiguracji modelu nie został jeszcze zaimplementowany w OpenTX dla aparatur z małymi wyświetlaczami 128x64px (rodziny QX7, Lite). W wersji 2.3.7 jest już on dostępny jako jeden z ekranów głównych:

Należy jednak wykonać uaktualnienie wersji OpenTX.
Odpowiedz

A czy jeśli zapisze aktualne ustawienia modeli to będzie możliwe wgranie tych ustawień po aktualizacji oprogramowania? Czy konfiguracja będzie od nowa.
Odpowiedz

Nic od nowa. Aktualizacja nie niszczy ustawień. Ale backup na komputerze zawsze warto mieć na wypadek nietypowych zdarzeń.
Odpowiedz

Ok. To teraz muszę poszukać ino jak tą aktualizacje ogarnąć.
Odpowiedz

Udało się ogarnąć aktualizację i przy okazji problem znikł, teraz jest wszystko ok.  Nie moge jeszcze znaleźć informacji jak zrobić żebh mieć komunikat głosowy do jakiegoś konkretnego ostrzeżenia np. Słaby zasięg. 
Odpowiedz

Cytat: 3 godziny temu, Chicken007 napisał:

Nie moge jeszcze znaleźć informacji jak zrobić żebh mieć komunikat głosowy do jakiegoś konkretnego ostrzeżenia np. Słaby zasięg. 

To akurat jest komunikat systemowy i zadziała "z marszu". Prawdopodobnie będzie po angielsku, dla pl zajrzyj tu:
https://kowalscyrc.wordpress.com/opentx-komunikaty/

A wykorzystanie innych komunikatów - to ściągnij i prześledź szablony ustawień modeli stąd:
https://kowalscyrc.wordpress.com/opentx-motoszybowiec/

A "biblia" OpenTX jest tu: http://www.open-tx.org/2014/01/03/opentx...-manual-pl
Odpowiedz

Skocz do: