Liczba postów: 15
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Witam Szanownych Kolegów Modelarzy,
z odbiornikami FrSky mam do czynienia już od dłuższego czasu łącznie z tymi ze stabilizacją S6R/S8R, ale niestety zaskoczył mnie odbiornik S6R.
Pierwotnie został ustawiony na podstawową konfigurację skrzydeł, teraz chciałem zmienić na skrzydło typu delta.
Cała konfiguracja, tj. odczyt ustawień odbiornika, wybór nowego usterzenia, kalibracja żyroskopu przebiega poprawnie... Nie da się tylko tego zapisać do odbiornika.
Komunikat "Tip: Writing configuration" świeci się cały czas na czerwono (kilkanaście minut) i nie pojawia się oczekiwany komunikat "Complete write configuration"
Próbowałem z włączona opcją "Quick mode
" i z wyłączoną. Bez zmian.
Natomiast jak powróciłem do podstawowych ustawień, ale z zaznaczoną opcją "Quick mode" i spróbowałem zapisać konfiguracje, to po niedługim czasie wyświetlania się komunikatu "Tip: Writing configuration" pojawia się komunikat "Complete write configuration".
Zmieniałem firmware z ostatniej wersji na przedostatnią i tez nic nie pomogło..... zabrakło mi pomysłów.
Proszę o pomoc, może ktoś z was spotkał się z takim problemem..... i pomoże mi go rozwiązać. Z góry dziękuję....
Reputacja:
0
Witam ponownie,
udało mi się rozwiązać problem i jednocześnie chciałbym poinformować o błędach w 2-ch ostatnich firmware.
Wgrałem 3-ci pod względem aktualności firmware (z 2017 roku) i wszytko można zmieniać, ustawić i da się poprawnie zapisać w odbiorniku.
2019-06-05
v.190531 - ostatnia wersja uniemożliwiająca zapis jakichkolwiek zmian w odbiorniku S6R
2018-04-17
v.180328 - przedostatnia wersja uniemożliwiająca zapis jakichkolwiek zmian w odbiorniku S6R
2017-12-27
v.171204 - TA WERSJA UMOŻLIWIA WSZELKIE ZMIANY I PRAWIDŁOWY ICH ZAPIS W ODBIORNIKU S6R
WEDŁUG MNIE 2 NAJNOWSZE WERSJE FIRMWARE OGRANICZAJĄ FUNKCJONALNOŚCI ODBIORNIKA S6R WYŁĄCZNIE DO USTAWIEŃ FABRYCZNYCH.
Liczba postów: 217
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Czy może "konsultowałeś" swoje wnioski z forami zagranicznymi? Problem, jeśli istnieje, byłby dość ważny dla użytkowników S6R, byłby prawdopodobnie już rozkminiany "na świecie". Sam posiadam, ale jeszcze nie używałem.
Reputacja:
0
Napisałem do FRSKY do wsparcia technicznego i czekam na odpowiedź.... Ale wysłałem do nich maila, zanim udało mi się samemu rozwiązać problem.
Na forach zagranicznych nie pisałem...
Męczyłem się z tematem tydzień, a że wcześniej już pracowałem z S6R i S8R i tam problemu nie miałem, wiec doszedłem do wniosku, że coś nie tak jest z firmware...
I miałem rację....
Ale spróbuj z nowszym firmware, może znajdziesz obejście tego problemu ?
Reputacja:
0
Odezwał się do mnie dział techniczny FrSky i tez przekierowali mnie do Freelinka, ale nie uruchamiałem go bo po chińsku wszytko.....
Napisałem im co i jak, że chodzi o STK w wersji USB i czekam na odpowiedź.
A jak się uruchamia skrypty LUA w radiu do konfiguracji odbiornika? - bardzo przydatne już w terenie, może nie w czasie lotów, a raczej międzylądowań ;-)
Reputacja:
0
A ja przecież poinformowałem tylko "co odpisałem wcześniej wsparciu FrSky"..... i o uzyskanych od nich informacjach (nie doczytane do końca....... po co zaraz nerwy?).
Zapoznałem się z opisem uruchomienia FreeLinka i zamierzam go przetestować.
A Szanowny Kolega nie odpowiedział na pytanie, które wytłuściłem:
"A jak się uruchamia skrypty LUA w radiu do konfiguracji odbiornika? - bardzo przydatne już w terenie, może nie w czasie lotów, a raczej międzylądowań ;-)"
Będę wdzięczny za odpowiedź...
Liczba postów: 612
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Kiedyś skrypty LUA były do ściągnięcia ze działu Download odbiorników S8R / S6R – ale ich już tam nie ma.
Skrypty z karty SD OpenTX 2.2 są datowane (daty plików) na 7. lipca 2019, ale to może być po prostu data przygotowania archiwum karty SD.
Zapytam FrSky o najnowsze skrypty LUA.
Liczba postów: 612
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Super, że się to „odnalazło” . Jak poszły testy w terenie?
Reputacja:
0
Testy w terenie poszły bardzo dobrze.
Po lądowaniu skompensowałem błąd położenia odbiornika względem osi lotu modelu i jest OK.
Zauważyłem, że w innym odbiorniku S8R czasami skrypt SXR_config.LUA nie wczytywał danych 2 ustawień (włączona/wyłączona stabilizacja i ustawnień dot. CH5 i/lub CH6),
a czasami jednego tylko..... coś chyba nie halo z firmwarem odbiornika, bo w tym odbiorniku, gdzie cofnąłem się o 2 wersje czyta idealnie....