Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem z podłączeniem do komputera

Witam

Mam Taranisa Q X7 w którym to chciałem uzupełnić informacje jakie mają się wyświetlać na ekranie

Okazało się, że nie mogę połączyć się z komputerem, a podczas konfiguracji aparatury nie było z tym problemów

Już włączenie bootloadera jest wyzwaniem. Udaje się to za którymś razem

Wtedy jednak wyświetla mi się jedynie napis na górnej linii: X7 Bootloader - 2.2.0

Brak jakiegokolwiek innego menu, a podłączenie kabla USB nieczego nie zmienia - komputer nie widzi dysków Taranisa a TX Companion informuje, że nie odnaleziono radia

Wyjście z tego trybu możliwe jest dopiero po odpięciu baterii

Przy próbie podłączenia radia bez jego włączania słychać charakterystyczny sygnał Win i... nic

Na porcie USB "wisi" bootloader

TX Companion z firmware opentx-x7-lua-pl w wersji 2.2.3

Firmware radia to opentx-x7 2.2.2

Odpowiedz

W pierwszej kolejności warto sprawdzić z innym kablem USB, w innym porcie komputera, wreszcie z innym komputerem.
Odpowiedz

Sprawdzę.

Martwi mnie jednak to, że wykonując sekwencję załączania bootloadera - trymery do środka i załącz - mam jedynie biały ekran

Dopiero po trzeciej, czwartej  próbie pojawia się linijka X7 Bootloader - 2.2.0
Odpowiedz

Być może jeden z trymów nie zawsze kontaktuje. Można spróbować przeczyścić lub wymienić trym(y). Tym niemniej jeśli radio już wchodzi w tryb bootloader, powinno być widoczne w systemie jako dyski (zakładając, że mówimy o Windows). Dlatego myślę, że to dwie oddzielne sprawy.

Proponuję także zrobić uaktualnienie OpenTX zgodnie z tą procedurą:

https://77hobby.pl/uaktualnienie-opentx-...-n-14.html

Pomija ona bootloader oraz go aktualizuje (podczas zwykłej aktualizacji OpenTX bootloader nie jest podnoszony do najnowszej wersji).
Odpowiedz

Niestety, wszelkie próby zawiodły

Sprawdzonych kilka kabli - bez rezultatu

Tryb stm32 też się nie sprawdził

Wszystko wygląda tak jak na dołączonych screenach

- aparatura widziana jest jako STM32 Bootloader

- ma stworzy swój profil - chyba w styczniu tego roku

- ale przy próbie zczytania danych z aparatury pojawia się komunikat, że aparatura nie została znaleziona ;-(

Odpowiedz

W trybie STM można tylko uaktualnić OpenTX, nie wgrywać jego konfigurację. Czy uaktualnienie w tym trybie się udaje?

Co z testem na innym komputerze?
Odpowiedz

Cytat: Dnia ‎05‎.‎04‎.‎2019 o 00:20, MAK napisał:

W trybie STM można tylko uaktualnić OpenTX, nie wgrywać jego konfigurację. Czy uaktualnienie w tym trybie się udaje?

Co z testem na innym komputerze?

Drobne niedopatrzenie ;-(

Open TX uaktualnione. Po aktualizacji wszystko funkcjonuje prawidłowo, tzn. mam "normalny" bootloader i z całą resztą nie ma problemów

Odpuściłem więc testy na innym komputerze :-)

Dziękuję za pomoc

A tak przy okazji - okazało się później, że dwa z posiadanych kabli USB są wadliwe
Odpowiedz

Warto każde uaktualnienie OpenTX przeprowadzać w trybie STM32, bo tylko wtedy uaktualniany jest także bootloader.

Kable USB mamy wszyscy w dużych ilościach. Problem jest taki, że są one dołączane za darmo do tanich produktów. Co oznacza, że jakość tych kabli jest często poniżej wszelkich norm. Zdarza się, że działają z produktem A, ale już nie z produktem B. Trzeba mieć w swoim warsztacie jeden lub dwa markowe kable, sprawdzone i dobrej jakości. Inaczej można stracić mnóstwo czasu na poszukiwaniu rozwiązania nie istniejącego de-facto problemu.
Odpowiedz

Skocz do: