Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pixhawk X9D RX8R 16ch

czesc,

mam problem z ustawieniem MODE 4 (tyb 4). Robie zworke na kanale 1-2 i 3-4, binduje z radiem ustawionym na tryb D16 w trakcie bindowania wybierem juz 1-8 ch z telemetria jak i 9-16 z telemetria i za kazdym razem ma ten sam efekt, tj pixhawk przestaje widziec radio, nie reaguje na wychylenia drazkow. na odbiornikow wyjscia PWM robia sie 9-16 ale pixhawk nie widzi odbiornika. jak zbinduje odbiornik z radiem w MODE 5 (tryb 5 bez zworek) to pixhawk widzi normalnie odbiornik i reaguje na wychylenie drazkow ktore sa ustawione na kanalach 1-4. 

jak zrobic zeby odbiornik byl w MODE 4 zebym mogl podlaczac serwa pod wyjscia 9-16 a pixhawk widzial wychylenia drazkow na 1-4 kanale?
Odpowiedz

tutaj koles mowi ze wina lezy po stronie oprogramowania w radiu 

tyllko mi ten programik ktorym on flashuje radio nie dziala a robiac to przez OpenTX Companin 2.2 nic sie nie zmienia, wersje w radio mam 2.2.2.

jakis pomosl na rozwiazanie tego problemu?
Odpowiedz

X8R ze starszym firmware może nie rozpoznawać ustawiania trybu pracy przez OpenTX. Załóż zworki CH1-2 oraz CH3-4 podczas bindowania, a w radiu wybierz standardową opcję, to znaczy "CH1-8 Telem ON". Upewnij się też, że zakres wysyłanych kanałów jest ustawiony na CH1-CH16.
Odpowiedz

Zrobiłem test i potwierdzam:
  • w X8R z firmware 170210 (lub nowszy) można ustawiać tryb pracy w OpenTX podczas bindowania (np. CH9-16 Telem ON), nie ma konieczności użycia zworek
  • w X8R z firmware 151118 (lub starszy) należy tryb pracy ustawiać na zworkach, a w OpenTX podczas bindowania wybierać standardowy "CH1-8 Telem ON"
Oczywiście w obu przypadkach należy upewnić się, że zakres wysyłanych kanałów (ang. Channel Range) jest adekwatny.
Odpowiedz

Faktycznie wystarczylo zbindowac radio jak do MODE5 bez zworek i wybrac w trakcie bindowania na radiu 9-16ch telemetry on i zadzialalo.

dziekuje bardzo za pomoc
Odpowiedz

Cytat: 5 godzin temu, Wania napisał:

Faktycznie wystarczylo zbindowac radio jak do MODE5 bez zworek i wybrac w trakcie bindowania na radiu 9-16ch telemetry on i zadzialalo.

dziekuje bardzo za pomoc

Nie ma sprawy. Powodzenia w lotach.

Odpowiedz

Skocz do: