Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Radio JR Frsky

Zakupiłem u Was moduł XJT do nadajnika JRPCM9X i odbiornik S6R .W odbiorniku S6R kanały są ustawione w kolejności AIL 1,ELE 2,THR 3, RUDER4,po podłączeniu u mnie jest THR 1,ELE 2,AIL 3,RUDER 4 ,czy tak ma być czy mogę zmienić żeby było tak jak w odbiorniku S6R.

Drugie pytanie.

Podłączyłem odbiornik S6R do serw i silnika oczywiście najpierw go skalibrowałem ,mam włączoną stabilizację przy poruszaniu odbiornikiem poruszają się serwa ale rusza silnik kiedy odkładam odbiornik silnik zatrzymuje się .Czy tak ma reagować stabilizator.
Odpowiedz

Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem pytania, ale odbiorniki serii S oczekują konkretnej kolejności kanałów, zgodnie z opisem na obudowie. Musi tak być, aby odpowiednio (poprzez zmianę właściwych powierzchni sterujących) kompensować zmiany położenia.

Jeśli serwa i ESC zostały podłączone w innej kolejności nie będzie to działało prawidłowo, np. zamiast wychylić lotki zostanie uruchomiony silnik.

Podobny problem będzie występował jeśli radio wysyła kanały w kolejności innej, niż oczekiwana przez odbiornik. Jeśli to jest problemem, sprawdź w dokumentacji swojego radia, jak zmienić kolejność wysyłanych kanałów (moduł nadawczy XJT nie ingeruje w sygnał - on tylko nadaje w eter to, co odbiera od radia).
Odpowiedz

Posiadam do tego modułu odbiornik S6R ze stabilizacją i jeśli podłączę serwa w kolejności jaką ma JR i wyłączę stabilizację to wszystko działa prawidłowo .Silnik uruchamia się tylko przy załączonej stabilizacji.
Odpowiedz

Przy wyłączonej stabilizacji to zwykły odbiornik i kolejność nie ma znaczenia. Odbiornik tylko przekazuje sygnały, nie ingerując w nie.

Jeśli chcesz korzystać z funkcji stabilizacji, trzeba wszystko podłączyć zgodnie z opisem.
Odpowiedz

Skocz do: