Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Odbiornik XSR odbiera tylko 4 kanały

Witam, na imie mam Jacek, mam 40 lat i jestem z okolic Warszawy. Od dziesięciu lat zajmuję się hobbystycznie modelarstwem rc. Do zeszłego roku były to wszelkiej maści płatowce. Nadeszła wreszcie pora na quada. Buduję racera na ramie x210 z FC SP Racing F3.

Teraz opiszę problem z ustawieniami w Beta Flight.

Mój odbiornik to Fr Sky XSR 16Ch przez SBUS zakupiany w Państwa sklepie . Ustawienie portów i konfigurację zrobiłem chyba poprawnie,  jednak w zakładce "odbiornik" program reaguje tylko na cztery pierwsze kanały (roll, pitch, yaw, throttle). Nie reaguje na żadnym AUXie. Moja aparatura to Turnigy 9xr z modułem Fr Sky XJT, także zakupionym w Państwa sklepie. W aparaturze na wyświetlaczu widać reakcję na przełączniki, 

Dlaczego odbiornik i Beta Flight nie "widzi" przełączników?

Pozdrawiam, Jacek 
Odpowiedz

Cześć Jacek, witaj na Forum.

W pierwszej kolejności sprawdziłbym, ile kanałów wysyła aparatura. Moduł nadawczy w to już potem nie ingeruje – tym bardziej odbiornik – więc to prawdopodobna przyczyna takiego zachowania.

W OpenTX ilość wysyłanych kanałów ustawia się w konfiguracji modelu, przy opcjach bindowania:

/monthly_2018_03/image.png.baf370c900c91eb7794ab160bbb5bd05.png" width="263" data-ratio="52.47">

Jeśli używasz innego oprogramowania radia, musisz odnaleźć podobne ustawienia.

Załączone pliki Obrazki

Odpowiedz

Skocz do: