Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

D8R-IIplus +variometr

Witam. Posiada, Taranisa  plus, moduł DJT oraz variometr  "normal precision" ,odbiornik D8R-IIplus.

Odbiornik zbindowany /serwa ruszają się prawidłowo/ no i się zaczęło. Korzystając z niezbyt czytelnej instrukcji /ciemne foto/ podłączyłem variometr, posiłkując się przeróżnymi poradami

poustawiałem radio / z wersją openTX 2.1.9/. Uzyskany efekt to działające wskazania  m/s oraz wysokości. Jednak poza efektami dźwiękowymi wznoszenia-opadania nie ma informacji o wysokości lotu

a tylko co pare sekund informacja o pobieranym prądzie. Pliki głosowe wgrane z oficjalnej strony itd. Pytanie: jak zastąpić te nieszczęsne mA na wysokość w metrach. A może żle podłączyłem Variometr- żółty na Rx ,brązowy na A2 i czarny z czerwonym na pin8 serwa.

Tak już przy okazji- aparatura i ten cały kram aż się prosi o instrukcje w naszym języku ale w wersji pełnej, że nie powiem szczegółowej ,na papierze ! Nie zawsze mamy pod ręką internet a dostarczone w obcym języku broszurki mają często istotne błędy o których na w Swoji opisach informujecie.
Odpowiedz

W edycji wykrytego / utworzonego sensora można wybrać w jakich jednostkach ma podawać wartości:

/monthly_2018_01/screenshot-telemetry-sensor-unit-example.png.2ffbbdb98b337f8c62628b764ce412fc.png" width="424" data-ratio="30.19">

/monthly_2018_01/screenshot-telemetry-sensor-unit-example2.png.ea3fdb6505c679c384cc7d07f86b4b6c.png" width="424" data-ratio="30.19">

Zapewne tutaj wkradł się błąd, lub domyślnie są po prostu ustawione ampery, czy miliampery.

Co do drukowanych instrukcji to zupełnie się nie zgadzam. Szkoda papieru, a i trend na całym świecie jest wręcz odwrotny. W razie potrzeby można sobie przecież wydrukować, jeśli już ktoś bardzo chce i potrzebuje. Obecnie coraz więcej produktów ma dokumentację dołączaną na nośnikach, lub dostępną on-line. Niestety często ciągle - ze względów formalnych - trzeba dołączać różne drukowane informacje o bezpieczeństwie użytkowania (typu nie suszyć kota w mikrofalówce) albo o zawartości różnych substancji, których i tak nikt nie czyta, i które lądują w koszu zaraz po otwarciu pudełka.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wartości są ustawione prawidłowo -przy zmianie języka na angielski jest to samo.

Aparatura RC to nie komputer podłączony do sieci gdzie w każdej chwili mamy dostęp do wiadomości-no chyba, że będzie do niej dodawany PC z drukarką to klient sam sobie.....jak tak dalej pójdzie to bez komputera do WC nie odważymy się pójść .A prawo mówi jednoznacznie-ma być i po polsku .To nie mikser kuchenny za 50zł!
Odpowiedz

Chyba mówimy o dwóch tematach naraz. Co do drukowania to jednak pozostanę przy swoim zdaniu - trend już od paru ładnych lat jest taki, że dokumentacje są dostępne online i w razie potrzeby można je sobie wydrukować. Może to się podobać lub nie - mnie osobiście to odpowiada, jest wygodne, nie gromadzi się makulatury (która i tak szybko się deaktualizuje), a przy okazji jest ekologiczne.

Co do polskich instrukcji FrSky, to jak najbardziej są dostępne. Te już w pełni opracowane i przygotowane do publikacji znajdują się tutaj:

https://77hobby.pl/polskie-instrukcje-frsky-n-31.html
Odpowiedz

Myślę że błąd podawania wysokości istnieje nadal i zamiast metrów ,,m,, słyszymy miliampery ,,mA,, natomiast ustawiając ,,mA,, też słyszymy co innego. Sprawdziłem wszystkie ewentualności, po kolei wysłuchując tekstu, rozjazd komunikatów nie pasuje w większości. Jedynie co pasuje do komunikatów to ,,V,, i ,,A,, Nie ukrywam że trochę jest to irytujące.

Tym bardziej że aparatura jest nowa nic nie zmieniane, z softem 2.1.9 EU-LBT w wersji en.

Jedyne ustawienie które by pasowało pod komunikat wysokości to f/s lecz do końca nie wiem czy słyszymy metry, minuty, czy jeszcze co innego. 

Nie mam innego pomysłu na ustawienie, niemniej jednak fajnie było by aby pokazywało i mówiło tak jak należy.

Poniżej filmik z dźwiękiem + fotka

https://photos.app.goo.gl/liqcq1nQtCcs92El1

Odpowiedz

Problem już rozwiązany- błąd tkwi w katalogu System. Podaj swój email to Ci wyślę bo tu nie mogę załadować.
Odpowiedz

Poszło na PW 

Dziękuję...

Pozdrawiam Bogusław
Odpowiedz

Skocz do: