Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

openTX w wersji EU a wspólpraca z odbiornikami serii V i serii D

Witam,

czytam i czytam i mam wątpliwości, jakie serie odbiorników będą współpracowały z Taranisem X9D plus zakupionym w 77Hobby ?

Z lektury w Warsztacie FrSky wynika, że wersja OpenTX EU nie obsługuje bindowania w trybie D8, charakterystycznym dla serii odbiorników V i D.

Czy to oznacza, że chcąc korzystać z legalnej wersji OpenTX dla Europy mam zapomnieć o tych odbiornikach?

Proszę o szczegółowe wyjaśnienie, bo byłoby to znaczna uciążliwość nie móc wykorzystywać tych małych lekkich odbiorników 4CH.

Pozdrawiam

Jacek

Odpowiedz

Bardzo szczegółowe wyjaśnienie zamieściliśmy właśnie w Warsztacie – https://77hobby.pl/firmware-nadajnikow-i...-n-21.html

Bez trybu D8 nie będzie można zbindować odbiorników serii D ani V. Przy czym seria X ma obecnie wiele małych i niezwykle lekkich odbiorników, także 4 kanałowych, przy w pełni działającej telemetrii Smart Port. Kupowanie odbiorników serii D (czy V) ma raczej sens jeśli ma się moduł nadawczy, który może pracować wyłącznie w trybie D8.
Odpowiedz

dziękuję za odpowiedź i podpowiedź w zakresie odbiorników, rzeczywiście przeoczyłem X4R...

Ale co w takim razie z odbiornikiem: FrSky G-RX8 odbiornik szybowcowy z wariometrem (ma firmware EU-LBT)

Wgrałem ostatnio wersję 2.2.0 z zaznaczona opcją EU (zakupione radio miało 2.1.9) ale rozumiem , że to jest wersja EU, nie EU-LBT?

To jak korzystać jednocześnie z odbiornika np. X4R (EU) i G-RX8 (EU-LBT), który idealnie pasowałby mi do szybowca..... ???

Chce się przesiąść całkowicie z odbiorników DSMX/DSM2 na FrSky - optymalizuje odbiorniki by wybrać te odpowiednie, ale im więcej czytam, tym większe mam zamieszanie w głowie.....

Odpowiedz

Kluczem jest oddzielenie wersji OpenTX (oprogramowanie systemowe aparatury: tryby lotu, definicje wejść, mikser, funkcje specjalne, generowanie sygnału PPM dla modułu nadawczego, etc.) od faktycznego firmware modułu nadawczego wbudowanego w aparaturę (odpowiedzialnego na modulację sygnału PPM i jego transmisję w paśmie 2.4GHz).

OpenTX EU wyłącza tryb D8, ale tylko jako opcję w menu aparatury. OpenTX EU nie ma nic wspólnego z firmware modułu nadawczego.

Natomiast firmware modułu nadawczego może być EU-LBT lub międzynarodowe i to dotyczy wyłącznie trybu D16 (kiedyś była jeszcze wersja firmware EU (bez LBT) ale tylko przez chwilę i teraz to przeszłość).

Wszystkie odbiorniki serii X działają w trybie D16 i dla nich W Europie należy używać firmware EU-LBT.
Odpowiedz

Skocz do: