Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak włączyć polskie menu ?

Witam.

Posiadam radio Taranis Plus i chciałem włączyć polskie menu. Jak to zrobić 

Mam OpenTx w wersji 2.1.9, a na komputerze mam zainstalowany program OpenTX Companion 2.1 i gdy kliknę na sprawdź aktualizacje, to pokazuje, że nie ma nowszej.
Odpowiedz

Polskie menu zmieniasz w profilu radia w OpenTX Companion:

Oczywiście po zmianie trzeba ponownie wgrać OpenTX do Taranisa.

Do kompletu można jeszcze ustawić polskie komunikaty głosowe, ale to już w menu radia:

/monthly_2018_01/screenshot-2.png.8da6a87d4793a9f1f336a1a5c376fbff.png" width="424" data-ratio="30.19">

+ trzeba wgrać pliki głosowe do odpowiedniego katalogu na karcie SD (SOUNDS/pl). Pliki głosowe w różnych wersjach językowych, dla danej wersji OpenTX, można ściągnąć ze stron OpenTX.

Wersja OpenTX 2.1.9 jest obecnie ostatnią z serii 2.1. Jeśli mogę zasugerować, to z przejściem na serię 2.2 się wstrzymaj - nie ma to większego sensu dla X9D (z nielicznymi wyjątkami).

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Rozumiem.....

A czy ma znaczenie, z którego programu korzystam ?

OpenTx Companion 2.0 (FrSky Taranis X9D + i Turnigy 9XR-Pro), czy z OpenTx Companion 2.1 (FrSky Taranis X9E "pulpit") ? 
Odpowiedz

Najlepiej sobie ujednolicić - polecam do OpenTX serii 2.1.

Seria 2.1. ma przepisaną od nowa obsługę telemetrii. O wiele bardziej elastyczną od implementacji z serii 2.0. Mamy o tym cały artykuł w Warsztacie FrSky.
Odpowiedz

OK.

Dzięki.
Odpowiedz

Jest problem.....

Gdy klikam na "pobierz firmware" pasek dochodzi do 99% i się zatrzymuje.Nic więcej się nie dzieje.
Odpowiedz

Podbijam temat :);)

Pozdrawiam
Odpowiedz

https://77hobby.pl/uaktualnienie-opentx-...s-n-6.html

Warto zaglądać do "Warsztat..." jak i do innych działów
Odpowiedz

Udało mi sie wgrac, najnowszą wersję Taranisa do radia, ale dalej mam problem z zbindowaniem odbiornika S6R, postepuje zgodnie z instrukcją, myslalem wlasnie ze brak nowego oprogramowania, to problem ze zbindowaniem...

poprzednia wersja byla z 2016r.
Odpowiedz

Skoro wgrałeś nowe openTX no to ok. Ale to poniekąd nie ma (prawie) nic wspólnego z bindowaniem.

Niestety firma FrSky zrobiła taki bur.el ze sprzętem, że głowa mała.

Może osobny wątek z opisem sprzętu, krok po kroku co robisz?
Odpowiedz

OK, wiec w moim przypadku wgranie najnowszego firmware na karte SD i wgranie do radia, pomogło i odbiornik juz sie binduje, ale teraz nie widzi kanałow na monitorze kanałow w radiu.. tylko CH1 jest na maksymalnym wychyleniu i nawet nie drgnie
Odpowiedz

A masz wogóle skonfigurowany jakiś model w radiu? Tutaj wszystko trzeba ustawić. Masz ustawione wejścia , mixy.

W Companion jest kreator ustawień modelu. Automatycznie ustawi  kanały według tego co mu podasz. Na początek wystarczy. Wgrasz do radia i będzie wszystko na monitorze kanałów widać.

Odpowiedz

Po resecie radia do ustawien fabrycznych, wrócily kanały :)
Odpowiedz

Skocz do: