Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mvlss i napięcie na poszczególnych celach

Witajcie,

Chciałbym Was zapytać czy w systemie Ethos można przy używaniu czujnika mvlss (tego najnowszego mini) ustawić alarm dla celi, która w danym momencie ma najniższe napięcie? Przy podłączeniu czujnika do smartport pokazuje on wartość napięcia całkowitego, sumarycznego. Nie znalazłem nigdzie możliwości odczytu napięcia poszczególnych cel. Zastanawiam się czy istnieje taka możliwość aby z poziomu systemu ustawić alarm dla np wartości celi 3.4V a nie dla całkowitego napięcia np 10.2V (dotyczy pakietu 3S).

Dzięki za pomoc.
Odpowiedz

Witam , da się bez problemu . W menu wybierz Configure Screns - czujnik LiPol . Naciśnij dłużej podświetlony na żółto LiPol i będziesz miał do wyboru ; Min , Max , Lowset , Highest , Count , Cell1 - 2-3 .... Wybierz Lowset - napięcie najniższej celi . W funkcjach logicznych wybierz Function - A < X , Source - LiPol Lowset , Value - 3,4V . W funkcjach specjalnych wybierz - Action - Play Track - własne komunikaty dźwiękowe lub - Play Value - komunikaty systemowe nadajnika . W Configure Screns można sobie ustawić wyświetlanie napięcia każdej celi niezależnie .
Odpowiedz

Hej, 

Dzięki za odpowiedź. Nie wiem czy robię coś źle ale u siebie jak przyciskam dłużej podświetlony napis Lipol nie mam do wybory min,max lowset itd...., mam tylko edit, reset, configure screen, widget. Po wejściu w edit, są funkcje ale, nie o których piszesz. 

Spróbuję jeszcze zrobić aktualizację do najnowszej wersji 1.1.1

sam mvlss też widzę że ma nową aktualizację z lutego, może w tym tkwi problem?
Odpowiedz

Załączam zżuty z ekranu ;

Odpowiedz

Aktualizacja dotyczy współpracy z odbiornikami Tandem .
Odpowiedz

Ciekawa sprawa, u mnie nie ma takiej opcji. Nie wiem czy to wina samych czujników czy tego że jeszcze ich nie zdążyłem zaktualizować. Będę drążyć temat. Na pewno wg twoich zdjęć u mnie nie ma takiej opcji. Pokazuje tylko wartość sumaryczną i nie umiem ustawić poszczególnych granicznych wartości jak u Ciebie.
Odpowiedz

Czy czujnik LiPol jest widoczny w telemetrii ? Jeżeli tak musisz go umieścić w widgecie Configure Screns i dopiero wtedy prawym dolnym pokrętłem zaznaczyć i przytrzymac  LiPol i pojawi się możliwość wyboru poszczególnych opcji , między innymi Lowest napięcie najniższej celi .
Odpowiedz

Rozumiem, robię dokładnie tak jak piszesz, ale nie wyświetlają mi się te opcje. Dzisiaj będę dalej próbować po aktualizacji i z innym czujnikiem (mam też stary model tez w wysuniętą diodą led nie wbudowaną w układ).
Odpowiedz

Widget działa, Nie wiem dlaczego nie działał i co było z tym związane. Zrobiłem aktualizację wszystkiego od czujnika po odbiornik i nadajnik do wersji 1.1.1 . Teraz działa. Także temat uznaję za zamknięty. 

Pozdrawiam i dziękuję za trop.
Odpowiedz

Cytat: Dnia 21.02.2022 o 21:36, mundek napisał:

Załączam zżuty z ekranu ;

Przepraszam za błąd , ma być ''zrzuty ''
Odpowiedz

Skocz do: