Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem z połączeniem trener/uczeń

Mam problem połączyć Horusa X10 z Taranisem x9 Lite. Wydaje się to być proste, ale jednak nie udało mi się ich połączyć.
Aby upewnić się, że wszystko robię dobrze testowałem połączenie trenera (po kablu) również z innymi aparaturami:
- FrSky Horus X10 ( bez dopisku Express)
- FrSky Taranis X9 Lite
- FrSky Taranis X9D
- FrSky Taranis X9E (pulpitowe)

Co mnie zdziwiło niekture radia udało się połączyć, ale niewszystkie dogadują się po kablu trenera.
Horus X10 + Taranis X9D = trener działa
Taranis X9 Lite + Taranis X9E = trener działa
Horus X10 + Taranis X9 Lite = niedziała (a na tym połączeniu zależało mi najbardziej)

Taranis X9 Lite + Taranis x9D = niedziała
Horus X10 + Taranis X9E = niedziała

Nierozumiem od czego to zależy, że aparatury, które dogadują się z jednymi, niedogadują się z innymi (wszystkie frsky).
Ktoś wie, co może być przyczyną problemu?
Odpowiedz

Nic nie piszesz o konfiguracji, a zapewne przydało by się sprawdzić konfigurację master-slave. Przecież może nie wystarczyć połączyć radia kabelkiem. Jedno radio musi być ustawione jako master, drugie jako slave, muszą używać zgodnych parametrów PPM, etc. Jeśli ustawienia party aparatur są odpowiednie, to działają. Jeśli nie, to nie.
Odpowiedz

Dzięki MAK za szybką reakcję. Niejestem taki biegły w te klocki, dlatego wolę pokazać jak to mam ustawione właśnie na przykładzie Horus x10 - Taranis x9 Lite.

Coś jeszcze potrzebne, aby ocenić, w czym tkwi problem?

Odpowiedz

Wygląda OK. Zakładam, że aktywujesz funkcję przełącznikiem SH trenera w radiu master.

Czasem problemem jest kabel mini jack-jack. Wtyki jack powinny być 3 (stereo) lub 2 polowe (mono). Niektóre wtyczki mini-jack trzeba lekko wysunąć z gniazda, żeby poprawnie działały. Taki kabel docelowo trzeba wymienić.
Odpowiedz

Tak funkcje aktywuje przełącznikiem SH  terenera zawsze na radiu mastera.

Aby dojść do rozwiązania, w kilku modelarzy próbowaliśmy takiego połączenia na różnych radiach (nawet tym samym kablem), ale niestety nikt z naszej grupy nie zrozumiał, dlaczego niektóre radia się dogadują, a inne nie.

Co ciekawe na każdym z testowanych aparatur trener działa, bo każde radio się dogaduje, ale nie każde z każdym.

Aż musiałem sobie to rozpisać, chociaż na razie w niczym to nie pomogło.
Odpowiedz

Witam mam podobny  problem połączenia nadajników Horus 10 S express i nadajnika Horus x12 w przerobionej wersji z BT PARA .

nadajnik master wykrywa BT ale nie mogę udostępnić  sterów uczniowi . Co może być przyczyną

Odpowiedz

Skocz do: