Odświeżę temat ponieważ również mam problem z bindowaniem co jest spowodowane jak przypuszczam oprogramowaniem, w którym mogłem namieszać... Ale od początku.
Mam Taranisa X9D+ z przed 2019r roku którego podłączyłem do odbiornika X8R. Wszystko działało bez modyfikacji oprogramowania.
W zeszłym roku kupiłem odbiornik R-XSR, którego nie mogłem połączyć z radiem. Po zapoznaniu się z poradnikami i tutorialami dowiedziałem się, że należy wgrać odpowiednie oprogramowanie do odbiornika i nadajnika w radiu. Przeprowadziłem aktualizacje firmware w odbiorniku i wbudowanym nadajniku ściągając aktualne pliki ze strony Frsky. Miało to miejsce w marcu 2020r.
O ile mnie pamięć nie myli zaktualizowałem również "przy "okazji" OpenTX... Jednocześnie wiem, że musiałem zrobić "coś" z bootloaderem. Niestety nie pamiętam w jakim celu miało być to przeprowadzone :(
Po wgraniu wspomnianego firmware bez problemu zbindowałem radio i wszystko działało. Problem pojawił się teraz gdy chciałem bezskutecznie podłączyć się do X8R, którego nie używałem od czasu aktualizacji firmware :/
Przypuszczam, że mogłem nieświadomie trafić na nowy firmware D16 v2, który wgrałem do R-XSR, a w X8R została wersja v1. Z tego co się dowiedziałem aktualizacja do v2 nie jest niezbędna, a ja w szczególności nie odczuje różnicy. Czy w takim wypadku najlepiej wrócić do v1 ?
Będę wdzięczny jeśli ktoś wskaże właściwy firmware dla całego zestawu, wliczając w to OpenTX jeśli konieczne.
Dziękuję za pomoc :)