Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem z bindowaniem

Aparatura x9 lite i RXSR ... wgrywałem już wiekszość dostępnego oprogramowania. Niestety walczę już kilka H i lipa ... HELP ;)
Odpowiedz

Ty napisz co dokładnie wgrywałeś i do czego, i jak to robiłeś. Prawdopodobnie masz niekompatybilność firmware odbiornika z nadajnikiem (module nadawczym). Jeśli nie wiesz o co pytam, zajrzyj do "Bazy Wiedzy" :

https://77hobby.pl/firmware-nadajnikow-i...-n-21.html
Odpowiedz

Wgrałem to co jest na stronie Frysky do tego odbiornika
Odpowiedz

Cytat: 3 godziny temu, kaki129 napisał:

Przepraszamy ale kliknąłem nie w tym temacie

Odpowiedz

Cytat: Dnia 10.03.2020 o 09:07, kaki129 napisał:

Ale co? Tam jest kilka plików, m.in. dla ACCST D16 v2 i ACCESS.  Protokoły (firmware) w nadajniku i odbiorniku muszą być kompatybilne, u Ciebie prawdopodobnie tego nie ma.

Jesteś małomówny i nie pomagasz. A ja zrobiłbym tak:

1) Do odbiornika pobrałbym https://www.frsky-rc.com/wp-content/uplo...v1.1.4.zip

, plik z tego zip-a "RXSR_ACCESS_191107.frsk" zapodałbym do odbiornika;

2) Do nadajnika (modułu nadawczego ISRM) zaaplikowałbym  https://www.frsky-rc.com/wp-content/uplo...v1.1.3.zip

a stąd plik "ISRM_N_190805.frk". W sprawie techniki aktualizacji urządzeń link miałeś wyżej.

W ten sposób miałbym pewność, że kompatybilność nadajnik-odbiornik będzie zachowana (da się zbindować) i zostanie użyty najnowszy (najlepszy) protokół transmisyjny FrSky-a w obu urządzeniach. W ACCESS jest trochę inne bindowanie, o tym dowiesz się tu:

Niedługo zarobię na rabat  :)
Odpowiedz

Witam

Powracam do tematu, ponieważ jakiś czas temu kupiłem X9 lite, trenowałem na pc i wszystko ładnie śmigało. Zamówiłem drona - iFlight Nazgul 4S z odbiornikiem R-XSR. Problem w tym, że niestety nie mogę go zbindować z tą aparaturą. Meczę się już dobre kilka godzin, próbowałem wgrywać firmware lecz to i tak nic nie pomaga. 
Odpowiedz

Napisz coś więcej, zwłaszcza jakie firmware wgrywasz i jak to robisz. A jeśli rozwiązałeś problem, napisz dla potomnych gdzie był błąd.
Odpowiedz

Witam, opisze swój przypadek z jakim miałem do czynienia, a mianowicie, zamówiłem odbiornik R-XSR w wer europejskiej do radia Taranis Q ACCESS ... wersja oprogramowania w Taranisie to  2.3.9 - EEPR 219 z 2020-06-14, próbowałem bindować z modułem wew. jak i zewnętrznym MULTI 4IN1, niestety Taranis nie widział odbiornika.....

Postanowiłem zmienić Firmware w Odbiorniku R-XSR.... wgrałem to RXSR_ACCST_2.1.0_LBT... efekt ten sam głucho, trzy kontrolki zapalone na RXSR i nic (wybrałem w Taranisie MODE - ACCST D16)...;

Krok kolejny:

wgrałem do RXSR to RXSR_ACCESS_2.1.7.. wybierając odpowiedni MODE ACCESS w Taranisie ... i jak powyżej.

Ostatecznie zadziałał Firmware wgrany RXSR o oznaczeniu "RXSR_LBT_ACCST_191112.frk"...

wybieramy MODE: ACCST D16

Chanel CH1-CH16

Bind ...

czerwona dioda zaczyna mrugać - sukces.

Dla podpietego zewnetrzego nadajnika do Taranisa MULTI 4IN1 wybrałem  - 

Mode: MULTI

Type: FrSky

LBT(EU)

Ch1 - Ch16

...działa

A cha, dobrze jest skorygować długość anteny, wówczas sygnał jest silniejszy - bynajmniej na wskazaniu telemetrycznym w Taranisie.
Odpowiedz

Odświeżę temat ponieważ również mam problem z bindowaniem co jest spowodowane jak przypuszczam oprogramowaniem, w którym mogłem namieszać... Ale od początku.

Mam Taranisa X9D+ z przed 2019r roku którego podłączyłem do odbiornika X8R. Wszystko działało bez modyfikacji oprogramowania.

W zeszłym roku kupiłem odbiornik R-XSR, którego nie mogłem połączyć z radiem. Po zapoznaniu się z poradnikami i tutorialami dowiedziałem się, że należy wgrać odpowiednie oprogramowanie do odbiornika i nadajnika w radiu. Przeprowadziłem aktualizacje firmware w odbiorniku i wbudowanym nadajniku ściągając aktualne pliki ze strony Frsky. Miało to miejsce w marcu 2020r.

O ile mnie pamięć nie myli zaktualizowałem również "przy "okazji" OpenTX... Jednocześnie wiem, że musiałem zrobić "coś" z bootloaderem. Niestety nie pamiętam w jakim celu miało być to przeprowadzone :(

Po wgraniu wspomnianego firmware bez problemu zbindowałem radio i wszystko działało. Problem pojawił się teraz gdy chciałem bezskutecznie podłączyć się do X8R, którego nie używałem od czasu aktualizacji firmware :/

Przypuszczam, że mogłem nieświadomie trafić na nowy firmware D16 v2, który wgrałem do R-XSR, a w X8R została wersja v1. Z tego co się dowiedziałem aktualizacja do v2 nie jest niezbędna, a ja w szczególności nie odczuje różnicy. Czy w takim wypadku najlepiej wrócić do v1 ?

Będę wdzięczny jeśli ktoś wskaże właściwy firmware dla całego zestawu, wliczając w to OpenTX jeśli konieczne. 

Dziękuję za pomoc :)

Odpowiedz

Cytat: Dnia 28.09.2021 o 18:03, Mariszon napisał:

Przypuszczam, że mogłem nieświadomie trafić na nowy firmware D16 v2, który wgrałem do R-XSR, a w X8R została wersja v1. Z tego co się dowiedziałem aktualizacja do v2 nie jest niezbędna, a ja w szczególności nie odczuje różnicy. Czy w takim wypadku najlepiej wrócić do v1 ?

Najlepiej ujednolicić wszystko do ACCST V2 EU-LBT. Po prostu ściągnij najnowsze wersje do XJT, R-XSR i X8R ze stron FrSky i zrób upgrade.

OpenTX w kontekście bindowania to rzecz nieco wtórna, ale zawsze warto mieć aktualną wersję.
Odpowiedz

Dzięki za odpowiedź.

Przewód do podłączenia X8R dopiero zamówiony. Wczoraj zrobiłem downgrade radia i R-XSR i wszystko zaczęło działać, ale mimo wszystko wolałem się upewnić :)
Odpowiedz

Downgrade do V1 nie polecam, mimo że oczywiście to działa. Tutaj pisałem o powodach przejścia na V2:

https://77hobby.pl/wazne-uaktualnienie-f...-n-51.html

Z wyjątkiem szczególnych sytuacji (np. nie ma firmware V2 dla odbiornika XMR, konieczność korzystania z trybu D8 w X8R) nie ma sensu korzystać z V1. Po co się narażać na co prawda mało prawdopodobne, ale jednak nie zerowe prawdopodobieństwo wystąpienia błędu?
Odpowiedz

Skocz do: