Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Podpowiedź Taranis QX7 Access + R9M + R9MM OTA + Mamba F405 MK2

Ja ogólnie już mam całość złożoną tylko ciekawy byłem dlaczego TX3 jest zdublowany tam gdzie idzie VTX i na dole koło TX6, RX6. A ogólnie złożyłem na tym kontrolerze Cinewhoopa 3" Reptile Cloud-149 i mam:

- UART1 - R9MM OTA poprzez Inverted S.Port do FC pod TX1 - telemetrię mam zamiar używać i jak na razie widzę że działa, bo wszystkie czujniki są widoczne

- UART2 - VTX T-Motors FT200 (mam pod Smart Audio)

- RunCam 2 Phoenix i Buzzer

i w niedługo podpinam GPS żeby mieć Rescu i stabilizację lotu/zwisu więc ten kontroler powinien mi wystarczyć.

Czyli dobrze zaznaczyłem rozmieszczenie UART'ów, a UART6 to w końcu które piny obejmuje bo się pogubiłem, ttak jak zaznaczyłem?

Mamba f405 mk2 ma BLHELI_S nie _32.
Odpowiedz

Cytat: Cytuj

UART2 - VTX T-Motors FT200 (mam pod Smart Audio)

UART2? w sęsie UART3 jeśli tak to spoko

UART1 tak jak napisałeś

a co do UART6 to masz go zaznaczonego na pomarańczowo i tak samo jest w tej kostce do ESC 4w1 i jeżeli Twoje ESC nie będzie korzystać z UARTU6 w kostce a wiadomo już że nie będzie to możesz wykorzystać na co chcesz UART6

A jaki ESC i silniki konkretnie kupiłeś ?
Odpowiedz

To był stack a sam ESC to Mamba f40HV 3-6S, silniki T-Motor F1507 2700/3800KV. 

Ale słuchaj jeśli wykorzystałem w UART3 pin TX3 pod VTX'a to na dole (na zielono) ten TX3 to ten sam powtórzony i będzie już zajęty tak? I teraz GPS podepnę pod UART6 (pomarańczowy) i będzie ok, zgadza się?
Odpowiedz

Podłącz gps do uart 3 i powinno działać bez problemu, zresztą VTX będzie jako urządzenie preferencyjne a nie jako czujnik

Co innego gdybyś miał telemetrie w ESC i wykorzystał dla niej UART6, wtedy ten zaznaczony na pomarańczowo nie mógłby być wykorzystany dla GPSa co najwyżej dla takiego urządzenia preferencyjnego ale to bez sensu. rozmieszczenie padów na fc nie jest przypadkowe jest tak aby było wygodnie np obok UART3 masz dodatkowe pady SDA i SCL do ktorych można podłączyć np magnetometr jeżeli twój GPS taki posiada

Odpowiedz

Pod UART3 (ten na niebiesko) ma VTX'a podpiętego..masz na myśli GPS do pinów na dole gdzie jest TX3 powtórzone tak? Czyli mam rozumieć że to będzie też UART3 (to na zielono)?
Odpowiedz

Cytat: 17 minut temu, treash napisał:

Pod UART3 (ten na niebiesko) ma VTX'a podpiętego

To dobrze to dedykowane miejsce dla VTX

.masz na myśli GPS do pinów na dole gdzie jest TX3 powtórzone tak?

Dokładnie tak.

Czyli mam rozumieć że to będzie też UART3 (to na zielono)?

Tak to jest UART3 a to że jego wyjście jest zdublowane w miejscu dla VTX to nic nie szkodzi ponieważ jak już pisałem VTX będzie podpięty tylko do lini transmisyjnej (TX) jako urządzenie preferencyjne tylko po to żebyś mógł z radia wysłać ustawienia mocy i kanału zamiast klikać zworki na vtxie.
Odpowiedz

Ok, teraz wsio rozumiem;) i kolejny raz dzieki Ci za wyjaśnienia. Na priv mam jeszcze pytanie z innej beczki.
Odpowiedz

Podpinam się do tematu r9mm, mój odbiornik chyba ma fix'a. Wcześniej działał normalnie w fport, a od momentu kiedy dokupiłem i zbindowalem drugi (wersja ota) zgłupiał. Zrobiłem reflash softa i ponowny bind, ale po zbindowaniu radio widzi go tylko przez ok 10sec a później go zapomina (znika zasięg w polu zasięgu Nirvany nv14. Co może być przyczyną?
Odpowiedz

Skocz do: