Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

G-RX8

Czołem 

mam openttx-x10s w wersji 2.37 & ISRM0s0x10E 1.1.0/1.1.3EU

Oczywiście spi@#$%em wyrywając nieee poprawne oprogramowanie do G-RX8. Odbiornik był wcześniej zbindowany po aktualizacji już niee,  przy próbie bindowania zachowuje się prawidłowo tz zapala się czerwona i zielona po nienaciśnięciu fs jednak niee można zbindować tz x10s niee widzi G-RX8. Po zasileniu zapalona jest niebieska a czerwona miga. 

Pytanieee jaka w jest właściwa wersja firmware w moim przypadku i jak wygląda ponowna próba bindowania odbiornika. Można usunąć przypisany odbiornik do danego profilu modelu i ponowniee dodać ?

dzięki 
Odpowiedz

generalnie wgrałem firmware G-RX_ACCST_2.1.1_LBT.frk bindować próbuje w trybie w trybie D16 
Odpowiedz

Cześć , Posiadam nadajnik Horus X10s EXPRES . Opentx - X10expres - 2.3.7 , moduł wew, ISRM-S-X10E , 1.10/2.01.0 EU . Odbiornik G-RX8_ACCESS_2.1.0.frsk . Rejestracja i bindowanie odbiornika przebiega prawidłowo . Mam niestety inny problem , model w powietrzu w niewielkiej odległości od nadajnika ( około 100-150m ) mam ciągłe komunikaty o utraconym sygnale telemetrii i powrocie telemetrii . Sygnał RSSI w granicy 55-60 dB . Jest to już drugi odbiornik wymieniony na gwarancji w sklepie 77HOBBY , efekt bez zmian . Czy ktoś z kolegów spotkał się z tym problemem ?

Cytat: 2 minuty temu, mundek napisał:

Cześć , Posiadam nadajnik Horus X10s EXPRES . Opentx - X10expres - 2.3.7 , moduł wew, ISRM-S-X10E , 1.10/2.01.0 EU . Odbiornik G-RX8_ACCESS_2.1.0.frsk . Rejestracja i bindowanie odbiornika przebiega prawidłowo . Mam niestety inny problem , model w powietrzu w niewielkiej odległości od nadajnika ( około 100-150m ) mam ciągłe komunikaty o utraconym sygnale telemetrii i powrocie telemetrii . Sygnał RSSI w granicy 55-60 dB . Jest to już drugi odbiornik wymieniony na gwarancji w sklepie 77HOBBY , efekt bez zmian . Czy ktoś z kolegów spotkał się z tym problemem ?

Pomyłka , ma być ISRM-S-X10E , 1.1.0/2.1.0 , dalej bez zmian .
Odpowiedz

Też miałem ten problem zamontowałem rurki ptfe którymi wyprowadziłem anteny z kabiny na zewnątrz. Oraz przegrodę dzielącą regulator z odbiornikiem zawinąłem w folke aluminowa i dla bezpieczeństwa zawinąłem izolacją. Kolekna ważna rzecz to zachowanie odległości nadajnik odbiornik przy parowaniu  ja około 3m. Problem właściwie znikł a jeżeli sie pojawiał to bardzo rzadko. 

Jak sprawdzić firmware odbiornika?? 

Masz zbindowany w trybie D16?? 
Odpowiedz

Cytat: Dnia 14.06.2020 o 18:29, zeusmm napisał:

generalnie wgrałem firmware G-RX_ACCST_2.1.1_LBT.frk bindować próbuje w trybie w trybie D16 

Do X10/S Express jest firmware ISRM 2.1.0 i takie będzie zgodne z firmware odbiornika 2.1.1 (ta sama seria 2.1, oczywiście LBT).

Firmware ISRM 1.1.3 nie zadziała z 2.1.0 w odbiorniku.
Odpowiedz

sory za pytanie rzeczywiście na poziomie elementarza

właśnie ogarnąłem i odbiornik i nadajnik zarejestrowany i zbindowany w trybie access wszystko gra.

MAK przeczytałem wiadomości po wgraniu firmware  przeczytałem inny post po którym uświadomiłem sobie że ISRM aktualizuje się odzienie

do odbiornika wgrałem G-RX8_ACCESS_2.1.0

do ISRM ISRNM-S-X10E_2.1.0

bo w tym wypadku rozumiem że jestem ze względu na przepisy zobowiązany do używania wersji LBT ??

Odpowiedz

Dzięki za odpowiedż , spróbuję może z tą folią aluminiową , antenki mam wyprowadzone z modelu i staram się by były pod kątem prostym w stosunku do siebie . Czy to w jakiej odległości od siebie binduje się nadajnik z odb. ma znaczenie , nie może być za blisko , około metra  . Ale żeby aż 3 metry ? No niestety nie można ( przynajmniej nic mi nie wiadomo ) sprawdzić firmware odbiornika . Jeżeli nie wiesz jakie masz oprogramowanie trzeba niestety wgrać odpowiednie , ja sobie potem zapisuję żeby wiedzieć jakie mam , by się w tej mnogości firmware  nie pogubić . W odbiorniku mam ACCESS_2.1.0.frsk . Żeby było ciekawiej kolega użyczył mi swój  odbiornik G-RX8 zakupiony w CHRL w wersji FCC , do którego wgrałem firmware ACCESS_2.1.0 i tego problemu z komunikatami nie ma .
Odpowiedz

Cytat: 21 minut temu, zeusmm napisał:

bo w tym wypadku rozumiem że jestem ze względu na przepisy zobowiązany do używania wersji LBT ??

Tak, w Europie należy używać wersji EU-LBT. Nie ma żadnej korzyści z używania FCC, więc nie powodu używać wersji nie certyfikowanej do użytku u nas.
Odpowiedz

Cytat: 11 godzin temu, mundek napisał:

Czy to w jakiej odległości od siebie binduje się nadajnik z odb. ma znaczenie , nie może być za blisko , około metra  . Ale żeby aż 3 metry ? 

poczytaj RX swamping
Odpowiedz

Cytat: Godzinę temu, zeusmm napisał:

poczytaj RX swamping

Dzięki za odpowiedż , dla mnie całkiem nowy temat , poczytam .
Odpowiedz

Cytat: Dnia 15.06.2020 o 20:26, mundek napisał:

Hajka Mundek

niee wiem czy widziałeś ale po aktualizacji firmware do G-RX8_ACCESS_2.1.0 pojawił się nowy parametr. Zgodnie z opisem spodziewałem się flr ale znalazł się VFR (Valid Frame Rate) telemetry. Przy prawidłowej komunikacji telemetrii wartość zmiennej vfr = 100. 

Odpowiedz

VFR to odwrotność Lost Frame Rate, czyli procent utraconych ramek (LFR) lub poprawnie odebranych ramek (VFR). Dotyczy to ramek sterujących SBUS.

Parametry te przydają się w sytuacji, gdy sygnał jest silny (RSSI pozostaje wysokie) ale przesyłane ramki są zakłócane z innych powodów. Wtedy LFR/VFR może zawczasu pokazać taki problem (jakiś niewielki procent utraconych ramek może występować).

Nie jest to wskaźnik poprawnego (lub nie) działania linku telemetrii.
Odpowiedz

OK rozumiem dzięki za wiedzę. W instrukcji odbiornika znalazłem opis VFR (Valid Frame Rate) telemetry. Więc wiec dlatego zinterpretowałem to w ten sposób. 

Odpowiedz

Cytat: 19 minut temu, zeusmm napisał:

OK rozumiem dzięki za wiedzę. W instrukcji odbiornika znalazłem opis VFR (Valid Frame Rate) telemetry. Więc wiec dlatego zinterpretowałem to w ten sposób. 

Jasne. Niestety to wszystko jest bardzo nowe i dokumentacja nie nadąża za zmianami. Zresztą dobra, jednolita dokumentacja niestety nie była i do tej pory nie jest mocną stroną FrSky / OpenTX. Wiele, szczególnie nowych rzeczy, dosyć długo czeka na udokumentowanie. Trochę staram się tę lukę wypełniać, ale materiału jest dużo, a nie mogę poświęcić 100% mojego czasu na pisanie poradników ?.
Odpowiedz

Cytat: Dnia 15.06.2020 o 20:33, MAK napisał:

Tak, w Europie należy używać wersji EU-LBT. Nie ma żadnej korzyści z używania FCC, więc nie powodu używać wersji nie certyfikowanej do użytku u nas.

Witam , nadajnik mam zakupiony w sklepie 77HOBBY , wersja ACCESS 2.1.0.frrk . Nie mam wpływu na wybór wersji FCC czy EU-LBT . Zawsze jest wersja EU-LBT , w trybie D16 odbiorniki bindują się tylko w tym trybie .
Odpowiedz

Skocz do: