Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Polskie dźwięki do OpenTX 2.2.0

Dzisiejsza zabawa z dziesiętnymi nie przyniosła oczekiwanych rezultatów.

Obecnie sekcja odpowiedzialna za wybór odmiany używa zmiennej INTEGER przez co nie ma raczej szans rozpoznać kiedy są dziesiętne, przynajmniej ja nie mam pomysłu jak to zrobić. może ktoś z was ma taki pomysł.

Z kolei zmiana typu zmiennej na DOUBLE czy FLOAT nie przynosiła oczekiwanych rezultatów tzn. w IDE online z którego korzystam w pracy do zabawy z OpenTX wszystko działało, ale już w OpenTX nie. Jutro sprawdzę jeszcze jedną możliwość.

jak by ktoś był ciekawy to zamieszczam link do IDE online z działającym kodem (tylko w IDE):

https://onlinegdb.com/B1UpccloH

Odpowiedz

Raczej nikt Ci nic nie podpowie, bo na tym etapie tylko Ty znasz i rozumiesz mechanizm i problem. Możemy tylko kibicować.
Odpowiedz

Po małej walce chyba się udało :)

Jeżeli jest ktoś chętny to mogę dodać poprawionego Companiona pod linuksa.

Obecnie mamy:

jeden wolt

jeden przecinek dwa wolta

dwa, trzy, cztery wolty

22,23,24,32,33,34 ... wolty

Reszta woltów

Odpowiedz

Co do dźwięków to:
  • Odczyt dziesiętnych realizowany jest z udziałem dźwięku "przecinek".  Nowy plik 0119.wav
  • Odczyt wartości realizowany jest za pomocą dźwięków jednostek volt0.wav, volt1.wav, volt2.wav, volt3.wav itd. Nie używa już dźwięków od 0160.wav ...
  • Wykasowałem używanie dźwięków 0115,0116,0117 (cała, całe, całych) obecnie nie widzę zastosowania
  • Wykasowałem używanie dźwięku 0113.wav (jedno) nie widzę zastosowania dla tej odmiany
Odmiana:

Odmiana żeńska dotyczy jednostek:
  • UNIT_FEET_PER_SECOND
  • UNIT_MPH
  • UNIT_FEET
  • UNIT_MAH
  • UNIT_FLOZ
  • UNIT_HOURS
  • UNIT_MINUTES
  • UNIT_SECONDS
Reszta odmieniana jest w formie męskiej:

Odmianę nijaką usunąłem.
Odpowiedz

A może wrzuć to do githuba OpenTX?
Odpowiedz

No właśnie. Jeśli masz już wersję beta, udostępnij. Będziemy testować. Dobrze by było, o ile to możliwe, abyś zrobił kompilację pod Windowsa, byłoby dużo łatwiej. 
Odpowiedz

Z kompilacją pod windowsa to trochę ciężko, wymaga to nowej maszyny wirtualnej i instalowanie wszystkiego co potrzeba do kompilowania. Niestety mam problem z czasem.

Może ktoś z forumowiczów pokusi się o zainstalowanie Ubuntu na maszynie wirtualnej i sprawdzenie działania.

Jutro dodam kompilację pod Ubuntu oraz paczkę z dźwiękami.

Do OpenTX wyślę jak już sprawdzimy czy działa poprawnie.
Odpowiedz

A jak jest z tłumaczeniem na polski menu aparatury ? Może warto by za jednym razem wysłać i poprawki w tłumaczeniu?

Nigdy nie używałem języka polskiego w taranisie, więc nie mam pojęcia jak wygląda tłumaczenie.

Odpowiedz

Tutaj jest opis włączenia tłumaczenia do oficjalnych release OpenTX:

https://github.com/opentx/opentx/wiki/Fl...ranslators
Odpowiedz

Ja mam polskie menu w taranisie i faktucznie jest sporo niedociągnięć. Chętnie bym to zrobił bo czas by się znalazł ale nie bardzo wiem co i jak. Jeśli ktoś by się znalazł chętny zrobić przyspieszony kurs to mogę się włączyć w ten projekt.
Odpowiedz

Zamieszczam poprawionego Companiona oraz pakiet dźwięków.

https://we.tl/t-WJfy85LzH5

Wypakowujemy, wchodzimy w folder prawym w folderze otwórz w terminalu i wpisujemy ./companion22

Można sobie do testów zainstalować ubuntu w Virtual Box-ie
Odpowiedz

Kompilowane pod ubuntu 19.10

Będę niedostępny przez najbliższe dwa tygodnie.
Odpowiedz

Ja dostaję "Transfer expired".

Źródła wziąłeś od OpenTX 2.2.0 ? Mamy już stabilny 2.3.1
Odpowiedz

Przed chwilą sprawdziłem i u mnie pobiera.

Wiem że obecnie jest 2.3.1 ale kompilowałem starsza wersję, za to plik tts_pl pasuje również do 2.3.1
Odpowiedz

Inny serwis: https://gofile.io/?c=dheXoF
Odpowiedz

Drugi link jest OK. Ale ja na razie poległem. Mam zainstalowany Ubuntu 18.04 LTS. Wywala mi którąś bibliotekę, po najnowszych aktualizacjach mam 2.27, a companion żąda 2.29. Nie chcę zmieniać LTS na wersję "zwykłą" 19.10. Szkoda, że źródła companion wziąłeś nieświeże, a kompilowałeś na najnowszym Ubu. To potencjalne problemy. Pokombinuję jeszcze, może spróbuję na 19.10 live. Na virtualnej maszynie nigdy nie robiłem.

A ktoś dał radę?
Odpowiedz

Sprawdziłem na Ubuntu 19.10 live (z płyty DVD). Companion22 nie startuje, żąda libQt5Multimedia.so.5
Odpowiedz

I cisza w temacie ? czy jest jakiś odpowiednik ivona dla Linuksa Mint ? bo ten system lubie
Odpowiedz

Poprawkę przesłałem na giuthuba, a więc czekamy aż zaimplementują ją.
Odpowiedz

Dobrze, że się odnalazłeś i intensywnie działasz! Szkoda, że nie przetestowaliśmy, ale jeszcze zdążymy :)

Tylko nie zgub się znowu  :);)
Odpowiedz

Skocz do: