Liczba postów: 11
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Dziękuję bardzo za podpowiedzi.
Małe serwo podłączyć równolegle z ESC do wyjścia THR?
Jak zrobić kalibrację ESC z tym odbiornikiem? Bo z poprzednim faktycznie robiłem...
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Dzięki za pomoc, chodziło o kalibrację ESC !
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
MAK napisał że jest, dlatego zapytałem o ten skrypt.
Liczba postów: 89
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Gdzie coś takiego napisał, bo nie widzę?
Skrypt jest, do konfiguracji S6/S8, ale nie do tak "niebezpiecznej" funkcji jak self-check.
W samej instrukcji jest ostrzeżenie przed użyciem tego w locie, bo można się zdziwić.
Reputacja:
0
Przepraszam, przeoczyłem ten zapis.
Jednak dalej twierdzę, że takiego (oficjalnego) skryptu nie ma.
Liczba postów: 615
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Nie wiem jak w obecnych skryptach, dawno ich nie używałem, ale w początkowych wersjach była opcja aktywacji self-check. Jeśli teraz nie ma, to widocznie FrSky usunął.
Reputacja:
0
W obecnych skryptach takiej opcji nie znalazłem, ale być może ta opcja jest ukryta.
Jeżeli te opcje usunęli to szkoda, bo to rozwiązanie według mnie jest najbezpieczniejsze.
Będę musiał poszukać starych wersji oficjalnych skryptów.
Reputacja:
0
Uruchomienie testu skryptem to najbezpieczniejsza opcja - powiadasz? To ja podziękował za takie bezpieczeństwo...
Ale jak znajdziesz taki oficjalny skrypt, to daj znać...
Może szybciej będzie jak wyślesz zapytanie do FrSky?
Liczba postów: 615
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Z jakiegoś powodu usunęli - ale czemu miało by to być niebezpieczne? Przypadkowo skryptu nie uruchomisz...
Reputacja:
0
Z tego co wiem to większość moich znajomych posiadający radia na systemie Open TX w życiu skryptu lua za pomocą "execute" nie uruchomiła, tym bardziej w locie kiedy trzeba być skupionym na kontroli modelu. Nie mieli takiej potrzeby, lub nawet nie wiedzą o ich istnieniu.
Natomiast przypadkowe włączenie przełącznika uruchamiającą self-test jest możliwe. Oczywiście można użyć przełączników logicznych to aktywacji tej procedury jak w przykładzie powyżej, wtedy zmniejsza się ryzyko przypadkowego jej włączenia. Ale gdyby istniał skrypt byłby zawsze po ręką i bez ryzyka
Reputacja:
0
Oczywiście macie rację: uruchomić, sprawdzić, wywalić tak jest najlepiej.
Jednak możliwość istnienia i skorzystania ze skryptu, otworzyła by nową drogę postępowania.
A może ktoś z forum obeznany w programowaniu napisał by taki skrypt....
Dziękuje za odpowiedzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-02-14, 15:38 przez
woj.)
Liczba postów: 60
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Model przygotowany do lotu i bawiłem się nim na sucho. Model w trybie poziomowania zachowuje się dziwnie bo wychyla lotki i nic więcej, model trzymam w ręku. Potrzeba mu do nauki ruch ?
Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka