2022-10-12, 10:57
Witam wszystkich forumowiczów 77hobby
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem początkującym i mimo, że posiadam parę dronów to ostatnie lata przeleżały one w szafie (podobnie z wiedzą ?) i czekają na mój wolny czas. Do tej pory też się jakoś "udawało" bindować aparaturę a mając okazję podchodząc do tego na nowo chciałbym zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi - mam nadzieję, że będziecie wyrozumiali ?
Otóż w moje ręce wpadł Emax Tinyhawk 2 Freestyle z modułem R-XSR. Przejrzałem paredziesiąt tematów odnośnie aktualizacji i bindowania FrSky Taranis X9 Lite z R-XSR i XM+ i muszę przyznać, że trochę mnie to przerasta. Dodatkowo w obecnych dronach mam odbiorniki XM+ i mam pewną zagwozdkę.
W Taranisie mam obecnie OpenTX 2.3.0 oraz ISRM-N w wersji 1.1.0/1.1.2 FCC.
Abym mógł połączyć wszystkie drony pamiętam, że w aparaturze i w odbiornikach muszę mieć te same wersje oprogramowania stąd jak rozumiem muszę je zaktualizować. Teraz nasuwa mi się parę pytań:
Dziękuję za zainteresowanie się tematem - dlatego też nie oczekuję gotowych rozwiązań a chociażby wskazówki - dzięki temu się nauczę i będę wiedział na przyszłość ?
Z góry dziękuję za odpowiedź ✌️
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem początkującym i mimo, że posiadam parę dronów to ostatnie lata przeleżały one w szafie (podobnie z wiedzą ?) i czekają na mój wolny czas. Do tej pory też się jakoś "udawało" bindować aparaturę a mając okazję podchodząc do tego na nowo chciałbym zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi - mam nadzieję, że będziecie wyrozumiali ?
Otóż w moje ręce wpadł Emax Tinyhawk 2 Freestyle z modułem R-XSR. Przejrzałem paredziesiąt tematów odnośnie aktualizacji i bindowania FrSky Taranis X9 Lite z R-XSR i XM+ i muszę przyznać, że trochę mnie to przerasta. Dodatkowo w obecnych dronach mam odbiorniki XM+ i mam pewną zagwozdkę.
W Taranisie mam obecnie OpenTX 2.3.0 oraz ISRM-N w wersji 1.1.0/1.1.2 FCC.
Abym mógł połączyć wszystkie drony pamiętam, że w aparaturze i w odbiornikach muszę mieć te same wersje oprogramowania stąd jak rozumiem muszę je zaktualizować. Teraz nasuwa mi się parę pytań:
- W aparaturze muszę zaktualizować wewnętrzny moduł ISRM do wersji v2.1.6 pobierając Firmware z tej strony: https://www.frsky-rc.com/taranis-x9-lite/ - dobrze rozumiem?
- Jest tu zaznaczone, że "Please also update the firmware of all your radios & RS receiver accordingly." czyli przed wgraniem aktualizacji muszę zaktualizować także całe radio do nowego OpenTX-a?
- Wykonując powyższy krok muszę zaktualizować także R-XSR oraz XM+ i tu znowu mam kłopot bo nie mam pojęcia czy sugerować się datą, wersją czy wrzucać jak leci to co najnowsze? Na jakiej podstawie aktualizujecie i wgrywacie oprogramowanie do swoich odbiorników? Na co zwrócić uwagę?
https://www.frsky-rc.com/r-xsr/
https://www.frsky-rc.com/xm-plus-mini-sb...ull-range/
- Patrząc na "czynnik" wspólny obu odbiorników to muszę się chyba kierować oprogramowaniem wspieranym przez oba odbiorniki - to jest ACCST D16 - dobrze myślę czy jest to błędne? Jeśli jest to dobra myśl to teraz jaką wersję wgrać do aparatury? Czy ma to znaczenie?
Dziękuję za zainteresowanie się tematem - dlatego też nie oczekuję gotowych rozwiązań a chociażby wskazówki - dzięki temu się nauczę i będę wiedział na przyszłość ?
Z góry dziękuję za odpowiedź ✌️