Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Brak bindowania X9D Plus z G-RX8

Kupiłem odbiornik FrSky G-RX8 parę tygodni temu w 77Hobby. Ma naklejkę EU LBT. Kupiłem też Taranisa X9D Plus z drugiej ręki i on też był zakupiony w 77Hobby w grudniu 2019. Nie jest to 2019 Plus ani 2019 SE Plus więc chyba protokół ACCST. Ale odbiornik jest zgodny z ACCST i ACCESS. W Model Setup dla Internal modul RF XJT można wybrać tylko D16 lub LR12 czyli firware zgodne EU LBT. Kierując się instrukcjami z Bazy Wiedzy 77Hobby wykonałem  szereg prób bindowania - bez rezultatu. Po wprowadzeniu odbiornika w bindowanie świecą się diody czerwona i zielona. Po uruchomieniu bindowania w nadajniku bez zmian - palą się obydwie nadal. Po wyłączeniu nadajnika i odbiornika i ponownym włączeniu mruga dioda czerwona. Nie mam innego odbiornika by z nim próbować.

Poprzedni właściciel zasugerował wgranie do odbiornika firmware G-RX8_ACCST_2.1.2_LBT.frk ze strony https://www.frsky-rc.com/g-rx8/  co też zrobiłem ale to nie pomogło. Dołączam zrzut ekranu aparatury przed bindowaniem. Proszę o pomoc.

Odpowiedz

Cytat: 7 minut temu, jzok napisał:

W Model Setup dla Internal modul RF XJT można wybrać tylko D16 lub LR12 czyli firware zgodne EU LBT.

To oznacza tylko tyle, że OpenTX jest w wersji EU (w menu bindowania wyłączono możliwość wybrania trybu D8). Nie mówi to nic o wersji firmware modułu nadawczego (w radiach ACCST nie można sprawdzić wersji firmware modułu nadawczego).

Jeśli w odbiorniku jest faktycznie firmware ACCST 2.1.2 EU-LBT, to do modułu nadawczego w radiu (moduł XJT) trzeba wgrać zgodny firmware (obecnie XJT 2.1.0 EU-LBT). Rozwiąże to problem.
Odpowiedz

Dzięki za szybką reakcję.  Na stronie FrSky jest instrukcja ale muszę zakupić te dodatki: "You should DIY a upgrade cable for Smart.Port according to the schematic. This is Frsky Smart.Port cable and FUC-3 below" itd. Czy tak?

Odpowiedz

Już sobie poradziłem. Te dodatki nie były oczywiście potrzebne. Wszystko działa, bardzo dziękuję!
Odpowiedz

Programator warto mieć pod ręką, choć teraz to już niekoniecznie FrUSB3 i SPC. Większość przypadków da się jednak obsłużyć bezpośrednio z radia, w szczególności upgrade modułu wewnętrznego.
Odpowiedz

Zrobiłem to z radia, jeszcze raz bardzo dziękuję.
Odpowiedz

Mam podobny problem -czy możesz opisać co zrobiłeś
Odpowiedz

Ze strony producenta pobrałem firware odbiornika: G-RX8_ACCST_2.1.2_LBT.frk, wrzuciłem do folderu X9DPlus SD Companion\FIRMWARE  i wgrałem do odbiornika

zgodnie z poradnikiem ze strony 77Hobby: Strona główna » Warsztat FrSky » Uaktualnienie firmware urządzeń Smart Port przez OpenTX 2.1. 

Odpowiedz

Dziękuje
Odpowiedz

Parę dni temu kupiłem drugi odbiornik G-RX8 i tu zaskoczenie: z tym samym nadajnikiem zbindował się bez problemu. Nie musiałem kombinować z firmware.
Odpowiedz

Cytat: 3 godziny temu, jzok napisał:

Parę dni temu kupiłem drugi odbiornik G-RX8 i tu zaskoczenie: z tym samym nadajnikiem zbindował się bez problemu. Nie musiałem kombinować z firmware.

Pewnie pierwszy miał jeszcze starszą wersję firmware, np. z serii 2.0.x. Odbiorniki z nowszych dostaw mają najnowszy firmware, więc jeśli taki jest już w module nadawczym, to wszystko działa out-of-the-box. Tak czy siak zupełnie najnowszy firmware warto wgrać po zakupie i aktualizować firmware co jakiś czas do najnowszej wersji.
Odpowiedz

Skocz do: