Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Podłączenie aparatury FrSky do symulatora

Wszystkie aparatury RC FrSky (Taranis X9D / Plus, X9E, X10 / X10S, X12S, QX7, etc.) można wykorzystywać w popularnych symulatorach lotu.

Podłączenie przez port USB

Aparatury FrSky mogą być widoczne w systemie operacyjnym jako joystick (gaming device). W takim przypadku przyłącza się zwykłym kablem USB (mini-USB po stronie nadajnika). Aby ta funkcjonalność działała, należy włączyć ją w opcjach podczas wgrywania OpenTX, przez odznaczenie opcji massstorage (zamiast pamięci masowej, nadajnik będzie widziany w systemie jako joystick).

W OpenTX serii 2.2 i nowszych nie trzeba już odznaczać opcji massstorage podczas wgrywania OpenTX (w zasadzie ta opcja nie jest już nawet dostępna). Zamiast tego - w domyślnej konfiguracji - przy podłączaniu do komputera OpenTX pyta się, w jakim trybie ma się podłączyć (joystick / mass storage). Można to zmienić, tak by zawsze (bez pytania) w trakcie podłączania do komputera aparatura pracowała jako joystick, albo jako pamięć masowa.

Podłączenie przez port Trener / DSC

Niektóre komercyjne symulatory (np. Real Flight, Phoenix RC, etc.) mają własne adaptery, będące jednocześnie zabezpieczeniem przed nieuprawnionym kopiowaniem. Zwykle w takiej sytuacji nadajnik podłącza się przez port trenera / PPM. Aparatury FrSky są wyposażone w taki port, w popularnym standardzie mini-jack (Horus X12S także w standardzie Futaby). Port trenera oznaczony jest "DSC" na obudowie.

W przypadku podłączania aparatury do komputera przez port trenera (DCS) należy w OpenTX / FrOS ustawić port trenera jako "slave" (uczeń) w konfiguracji modelu.

Konfiguracja modelu w OpenTX

W obu przypadkach (DSC / USB) należy skonfigurować w OpenTX / FrOS dedykowany dla symulatora model, z odpowiednimi kanałami i innymi funkcjami (wg potrzeb / instrukcji symulatora) – zwykle minimum cztery podstawowe kanały, przypisane do drążków aparatury.
Odpowiedz

Zrobiłem to na Horus X12S i faktycznie działa. W końcu będę mógł wykorzystać w symulatorach (niektórych) więcej niż 4 kanały, na razie mam aktywne pod Windows drążki plus 4 przełączniki - razem 8 kanałów. Interfejs PPM/USB od Lamy (tani chińczyk) ograniczał mnie do 4 kanałów, to samo interfejs na Arduino.

Brak dostępu przez USB do karty SD jest trochę kłopotliwy. Mam nadzieję, że kolejne wersje OpenTX rozwiążą to.   
Odpowiedz

Szczególnie dla Horusa może być to kłopotliwe, gdyż tam praktycznie wszystko jest na karcie SD. W Taranisach przynajmniej konfiguracja modeli jest w pamięci radia.

Nie wiem niestety, czy w OpenTX (albo samej platformie sprzętowej) nie ma jakiegoś ograniczenia, które powoduje, że obecnie jest albo massstorage albo joystick...
Odpowiedz

Mam nadzieję, że w Horusie niebawem w OpenTX zostanie oprogramowany bluetooth i problem  SD czy symulator się rozwiąże. Sterownik pod Win myślę, że ktoś szybko napisze.

Było by to bardzo eleganckie bezkabelkowe rozwiązanie. 
Odpowiedz

Witam.

Mam problem z nadajnikiem Ftrsky x9d Taranis Plus. Otóż mój symulator PhoenixRc nie wykrywa nadajnika. Podłączam go specjalnym kabelkiem "adapterem" przez gniazdo DSC i USB.

Nie ma tego problemu z nadajnikiem Turnigy 9xr pro używając tego samego kabelka.
Odpowiedz

Ok, ale napisz coś więcej, bo na razie poinformowałeś, że masz problem z podłączeniem Taranisa do PhoenixRC i że z 9X działa. Jeśli chcesz, żeby ktoś Ci pomógł, podaj jak najwięcej informacji: opisz jak skonfigurowałeś Taranisa, jeśli trzeba załącz zrzuty ekranu, etc. W przeciwnym razie, nawet jeśli ktoś chciałby Ci pomóc, nie bardzo ma jak.
Odpowiedz

Po włączeniu symulatora i podłączeniu nadajnika, w symulatorze pokazuje się komunikat, że nie wykryto nadajnika i żeby go podłączyć.

Co do konfiguracji w oknie jak wyżej mam zaznaczone tylko "lua" i "noheli"
Odpowiedz

Cytat: Dnia 9/8/2017 o 17:41, wicek napisał:

W przypadku podłączania aparatury do komputera przez port trenera (DCS) należy w OpenTX / FrOS ustawić port trenera jako "slave".

Odpowiedz

Witam.

Działa !!

Musiałem ustawić w miejscu "port trenera tryb" Uczeń/Jack ( mam soft z polskim menu nie znam angielskiego:-(  )

Dziękuję !!
Odpowiedz

Cytat: Dnia 2/13/2018 o 03:06, gucio72 napisał:

Działa !!

Musiałem ustawić w miejscu "port trenera tryb" Uczeń/Jack ( mam soft z polskim menu nie znam angielskiego:-(  )

gucio72 - to może Cię zainteresować :)/emoticons/smile.png">.

Przekaźnik CPPM do symulatorów, trenera, etc.

Odpowiedz

Dzięki za info, ale mój już działa z ustawieniami jak wyżej ;-)

Odpowiedz

Czy potrzebna jest kart Sd w aparaturze by skonfigurować ją pod symulator?
Odpowiedz

W Horusach tak, w Taranisach niekoniecznie (choć nie będą działały np. komunikaty głosowe; no ale one nie są niezbędne).
Odpowiedz

Ok to w takim razie mam problem bo podłączam aparature przez port DCS ustawiłem, po podłaczeniu przez pc by wykrywał ja jako joystick, port trenera jako uczeń i nic. Ogolnie po zapisaniu konfiguracji modelu do symulatora, powinien on zostać w pamieci aparatury po odlaczeniu od pc?
Odpowiedz

Nie jestem pewien, czy rozumiem (podłączasz aparaturę do PC przez port trenera? jak?).

Aparaturę możesz podłączyć do PC przez port mini-USB, albo (lepiej) użyć XSR-SIM.
Odpowiedz

Podłączam właśnie przez podobny adapter dołączony do symulatora, przez port mini usb symulator go nie widzi, poprzednia moja aparatura to hitec eclipse pro i zawsze z automatu ją wykrywało. Ogólnie to dopiero oswajam się z tym Taranisem i trochę się czuje jakbym się przesiadł od razu z liczydeł na kalkulator z funkcją trygonometryczną;). Pozdrawiam i dziękuję za rady.
Odpowiedz

Cytat: 22 godziny temu, lukaszjb napisał:

Podłączam właśnie przez podobny adapter dołączony do symulatora, przez port mini usb symulator go nie widzi, poprzednia moja aparatura to hitec eclipse pro i zawsze z automatu ją wykrywało. Ogólnie to dopiero oswajam się z tym Taranisem i trochę się czuje jakbym się przesiadł od razu z liczydeł na kalkulator z funkcją trygonometryczną;). Pozdrawiam i dziękuję za rady.

Sprawdź czy masz mikroprzełącznik dobrze ustawiony w interfejsie,  tj tzw donglu. Masz tam cztery pozycje mokroprzełacznika , który nastawiasz w zależności od tego z którego symulatora korzystasz.
Odpowiedz

Ustawiłem jeszcze raz model, zainstalowałem kartę pamięci ale wykrywa mi tylko 4 kanały. Dodatkowe kanały ustawialem z poziomu aparatury mimo to symulator nie wykrywa zadnego z nich, tak samo noe reaguje na zaden z przełącznikow i pokręteł w aparaturze.
Odpowiedz

Cytat: Dnia 25.08.2020 o 23:36, lukaszjb napisał:

Ustawiłem jeszcze raz model, zainstalowałem kartę pamięci ale wykrywa mi tylko 4 kanały. Dodatkowe kanały ustawialem z poziomu aparatury mimo to symulator nie wykrywa zadnego z nich, tak samo noe reaguje na zaden z przełącznikow i pokręteł w aparaturze.

Może pokaż ekran z zakładki miksera.
Odpowiedz

Mam stary tani interfejs USB, który dostałem razem z Lama v2. Fabrycznie potrafi obsłużyć tylko 4 kanały.
Odpowiedz

Skocz do: